Αντισυλληπτικά και ηπατικοί όγκοι

Κλινικές και πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι θηλυκές ορμόνες επιδρούν στα κύτταρα του ήπατος και επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικού αδενώματος και καρκίνου στο ήπαρ (ηπατοκυτταρικού καρκίνου). Πολλές επιδημιολογικές έρευνες λοιπόν μελέτησαν τη συσχέτιση της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών και ανάπτυξης καρκίνου στο ήπαρ, όμως τα τελικά συμπεράσματα ήταν αντικρουόμενα. Αυτό που φάνηκε καθαρά είναι ότι η μακρά διάρκεια χρήσης (>5 έτη) από του στόματος αντισυλληπτικών αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
Η σύσταση των αντισυλληπτικών χαπιών έχει αλλάξει δραματικά από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν το 1960. Τα νεότερα αντισυλληπτικά περιέχουν πολύ χαμηλές δόσεις ορμονών καθώς και νέα σύσταση.
Η χρήση των νεότερων αντισυλληπτικών χαπιών δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο ήπαρ εκτός αν η χρήση τους είναι μεγαλύτερη από 5 έτη.

Τι είναι το ηπατικό αδένωμα;

Το ηπατικό αδένωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του ήπατος του οποίου η εμφάνιση έχει συσχετισθεί από το παρελθόν και με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Το αδένωμα είναι πολύ σπάνιος όγκος που εμφανίζεται σε νεαρές γυναίκες. Δυστυχώς μπορεί να εξελιχθεί σε κακοήθη ηπατικό καρκίνο κυρίως αν είναι μεγαλύτερο από 4εκ. Επίσης το αδένωμα μπορεί εύκολα να αιμορραγήσει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Εκτός από τα αντισυλληπτικά, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεγέθους ενός ηπατικού αδενώματος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπάρχουν ελάχιστες επιστημονικές ενδείξεις ότι τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης αδενώματος στο ήπαρ, ενώ δεν φαίνεται να έχουν ρόλο στην ανάπτυξη κυστικών βλαβών ή ενός άλλου καλοήθους όγκου του ήπατος που ονομάζεται εστιακή οζώδης υπερπλασία (FNH).
Παρόλα αυτά η παρατεταμένη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για πάνω από 5έτη φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ηπατικού αδενώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διακοπή της χρήσης αντισυλληπτικών μπορεί να επιφέρει ακόμα και την εξαφάνιση μικρών αδενωμάτων.

Πότε πρέπει να αφαιρείτε ένα ηπατικό αδένωμα;

Οι ασθενείς με αδενώματα διαμέτρου κάτω από 4εκ πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά.
Η εγκυμοσύνη σε ασθενείς που έχουν ηπατικό αδένωμα πρέπει να αποφεύγεται γιατί υπάρχει κίνδυνος αύξησης του μεγέθους και αιμορραγίας. Με αυτή τη λογική οι γυναίκες με ηπατικό αδένωμα που προτίθενται να τεκνοποιήσουν πρέπει να υποβάλλονται σε επέμβαση αφαίρεσης του αδενώματος πριν την εγκυμοσύνη.
Όλα τα αδενώματα που προκαλούν συμπτώματα ανεξαρτήτως μεγέθους πρέπει να αφαιρούνται. Επίσης αν η αλφα-φετοπρωτεΐνη (AFP) είναι αυξημένη τότε το αδένωμα πρέπει να αφαιρεθεί ανεξάρτητα από το μέγεθός του.
Όλα τα αδενώματα μεγαλύτερα από 5εκ πρέπει να αφαιρούνται.
Συνήθως η απλή εκτομή του όγκου είναι αρκετή.
Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά.  

Διαβάστε ακόμα:

Computer Assisted
Liver Surgery  

PROMETHEiA™ System
Σύγχρονο εξειδικευμένο σύστημα  προεγχειρητικού σχεδιασμού και διεγχειρητικής καθοδήγησης για επεμβάσεις στο ήπαρ και άλλα ενδοκοιλιακά όργανα.
(Βραβευμένο απο τη Ελληνική Χειρουργική Εταιρία)

Κατεβάστε και τυπώστε το ενημερωτικό έντυπο

"Συτημα χειρουργικής ήπατος PROMETHEiA"
Το έντυπο είναι με μορφή τρίπτυχου

Διαβάστε το άρθρο μας στο περιοδικό About φθινόπωρο 2017

Παχυσαρκία και καρκίνος ήπατος