Άμεσα μετά την χειρουργική επέμβαση και για περίπου μία εβδομάδα πρέπει να αποφεύγονται τροφές οι οποίες είναι πολύ σκληρές και δυσκολεύουν στην κατάποση. Πολύ σημαντικό είναι να μασάτε καλά και να τρώτε με ηρεμία. Να πίνετε νερό και υγρά πριν ή μετά το γεύμα. Τα γεύματα θα πρέπει γενικά να είναι μικρά σε ποσότητα και συχνά. Αυτό σημαίνει πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.
Προτιμάτε βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι, ζυμαρικά, ρύζι, σούπες και βραστά λαχανικά. Να καταναλώνεται γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και κυρίως γιαούρτι ή τυρί. Τα φρούτα είναι απαραίτητα αλλά να είναι μαλακά όπως πχ μπανάνα, αβοκάντο, αχλάδι. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα της ανάρρωσης, ο ασθενής μπορεί σταδιακά να επανέλθει στη συνήθη διατροφή του. Είναι καλό να μην γίνονται απότομες αλλαγές στην διατροφή.
Είναι βασικό να αποφεύγετε οποιοδήποτε γεύμα για τουλάχιστον μισή ώρα μετά τη λήψη της θυροξίνης. Η λήψη θυροξίνης Τ4 πρέπει να γίνεται πάντα με νερό, νηστικός, την ίδια ώρα κάθε μέρα και κατά προτίμηση το πρωί. Ένας τακτικός εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν ορμονικών απορρυθμίσεων και στην κατάλληλη διόρθωση τους. Η αγωγή σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και ρυθμίζεται από τον ενδοκρινολόγο σας.
Η διατροφή είναι καλό να συνδυάζεται με φυσική άσκηση η οποία μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά και ήπια (πχ. αργό περπάτημα) μετά από την πρώτη εβδομάδα από το χειρουργείο. Πιο έντονη σωματική άσκηση επιτρέπεται μετά από 30 ημέρες από το χειρουργείο.
Στα κυρίως γεύματα το πρωί, μεσημέρι και βράδυ πρέπει να έχετε πάντα μια μερίδα φρούτου ή λαχανικών ώστε να λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και μια μερίδα πρωτεΐνης που μπορείτε να λάβετε από γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αυγό. Το άμυλο είναι εξίσου σημαντικό γιατί δίνει ενέργεια και μπορείτε να το λάβετε από δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια και το ψωμί. Τα λιπαρά δεν πρέπει να αποφεύγονται αλλά να είναι αυτό που λέμε “καλά”. Αυτά τα “καλά” λιπαρά βρίσκονται κυρίως στο ωμό ελαιόλαδο και στου ξηρούς καρπούς.
Τα ενδιάμεσα γεύματα, δεκατιανό, απογευματινό, είναι σημαντικά ώστε να ελέγχετε την πείνα σας περιορίζοντας όμως τα διάφορα σνακ χωρίς ουσιαστική θρεπτική αξία. Αυτά τα ενδιάμεσα γεύματα μπορούν να περιέχουν φρούτα (φρέσκα ή ξερά), λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή τυρί.
Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος- διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά εξατομικεύοντας τη διατροφή.
Θυρεοειδής Αδένας - στην εκπομπή Χαριν Υγείας με την Ασημίνα Ζανιά του ΛΥΧΝΟΣ TV
Από την συνέντευξη του χειρουργού κ. Ζυγομαλά στην εκπομπή Υγείας Θέματα του IONIAN TV.
Ενημερωτικό animation για την τεχνική της νευροπαρακολούθησης
"Χειρουργική του Θυρεοειδούς"
Το έντυπο είναι με μορφή διπτυχου