free website templates

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ 

Η σκωκληκοειδής απόφυση είναι ένα τμήμα εντέρου μήκους 5-10εκ και πάχους 5-7χιλ (μοιάζει με σκουλήκι) το οποίο βρίσκεται στο αρχικό τμήμα του  παχέος εντέρου, στο δεξιό, κάτω τμήμα της κοιλιάς. Είναι πλόυσια σε λεμφικό ιστό και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού κυρίως στη νεαρή ηλικία. Η σκωληκοειδής απόφυση έχει ένα στενό αυλό ο οποίος μπορεί να αποφραχθεί (πχ. από σκληρά κόπρανα) ή να προσβληθεί πχ. από μικρόβια και έτσι να αναπτύξει μία σοβαρή φλεγμονή, την οξεία σκωληκοειδήτιδα. Αν δεν αντιμετωπιστή έγκαιρα, η φλεγμονή μπορεί να γίνει σοβαρή, να προκαλέσει νέκρωση της απόφυσης, και τελικά ρήξη με αποτέλεσμα τη διαφυγή κοπράνων και πύου μέσα στην κοιλιά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλσμα την ανάπτυξη μιας πολύ σοβαρής και δυνητικά θανατηφόρας κατάστασης που ονομάζεται περιτονίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας; 


Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά άτυπα, με διάχυτο πόνο στην κοιλιά (κυρίως γύρω απο τον ομφαλό), κακοδιαθεσία, εμετό, και ίσως 2-3 όχι καλά σχηματισμένες κενωσεις. Καθώς όμως εξελίσεται η φλεγμονή ο πόνος γίνεται επίμονος και δυνατός με εντόπιση στο δεξί κάτω τμήμα της κοιλιάς. Ο ασθενής δεν έχει όρεξη για φαγητό, προτιμά να μένει στο κρεβάτι με λιγισμένα πόδια, ενώ ο βήχας ή η κίνηση επιδινώνουν τον πόνο. Συχνά μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός. Παρόλα αυτά, η σκωληκοειδίτιδα έχει αρκετές φορές πολύ άτυπη εμφάνιση ενώ τα παραπάνω συμτπώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθολογικές καταστάσεις (γυναικολογικά προβλήματα, λεμφαδενίτιδα, ουρολογικά προβλήματα κλπ.)

Πως γίνετε η διάγνωση; 

Η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι κατα βάση κλινική (εξέταση απο ιατρό). Ο ιατρός αξιολογεί το ιστορικό, τα συμπτώμτα και την κλινική εικόνα. Ο κατάλληλος εργαστηριακός έλέγχος με την εξέταση του αίματος θα δόσει επιπλέον ενδείξεις. Σήμερα στη διάγνωση βοηθούν πολύ και οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως ο υπέρηχος ή σε ειδικές περιπτεώσεις η αξονική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Αν οι ενδείξεις απο την αξιολόγηση όλως των δεδομένων δείχνουν οξεία σκωληκοειδήτιδα τότε η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Στις μέρες μας η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται με λαπαροσκοπική τεχνική. Παρόλα αυτά, σε προχωρημένα στάδια ή για ειδικούς λόγους που θα συζητήσετε με το χειρουργού σας, μπορεί να αποφασιστεί η διενέργεια κλασικής "ανοιχτής" σκωληκοειδεκτομής ή η μετατροπή της λαπαροσκοπικής σε ανοιχτή μέθοδο κατα τη διάρκεια της επέμβασης. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης;


○ Ελάττωση του πόνου μετά το χειρουργείο
○ Ταχύτερη ανάρρωση.
○ Μικρότερη νοσηλεία. (Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους σε 24 ώρες)
○ Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
○ Μικρότερη πιθανότητα για λοίμωξη τραύματος, μετεγχειρητική κήλη, συμφύσεις, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
○ Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
○ Μικρότερο συνολικό κόστος

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης;

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή διενεργείται υπό γενική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να κοιμάται καθ’ όλη τη διαδικασία. Όλη την επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από 3 μικρές τομές στη κοιλιακή χώρα διαμέτρου περίπου μισού έως ενός εκατοστού. Το χειρουργείο γίνεται με εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία και με τη βοήθεια λαπαροσκοπίου, μιας ειδικής δηλαδή βιντεοκάμερας που επιτρέπει στο χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη τηλεόρασης. Ο χειρουργός αφαιρεί τη σκωληκοειδή απόφυση και οι μικρές τομές συρράπτονται.

Διαβάστε περισσότερα:

Τι γίνεται μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η σκωληκοειδεκτομή είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ήπιο πόνο, ναυτία ή εμετό τα οποία σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα φάρμακα. Ο ασθενής μπορεί να πιει νερό μετά από μερικές ώρες και να επιστρέψει σπίτι του την επόμενη ημέρα από τη λαπαροσκοπική επέμβαση. Παρόλα αυτά, αν η σκωληκοειδίτιδα ήταν προχωρημένη τότε μπορεί να χρειαστεί περετέρω νοσηλεία με χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιωτικών.

Οι ασθενείς επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε μια εβδομάδα. Το περπάτημα ενθαρρύνεται. Σε γενικές γραμμές, η ανάρρωση πρέπει να είναι σταδιακή.

Τι επιπλοκές μπορούν να συμβούν;

Γενικά, οποιοδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής αν και σπάνιες περιλαμβάνουν την αιμορραγία, λοίμωξη και καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές. Μπορεί επίσης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να προκληθεί ακούσιος τραυματισμός σε παρακείμενες δομές, όπως το λεπτό έντερο και να απαιτείται μια άλλη χειρουργική επέμβαση για να γίνει η επιδιόρθωση. Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της φλεγμονής τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιπλοκές. 

Παρακολουθήστε

Από την συνέντευξη του χειρουργού κ. Ζυγομαλά στην εκπομπή Χαμηλή Πτήση του IONIAN TV.

Παρακολουθήστε

Πραγματικό βιντεο Λαπαροσκοπικής Σκωληκοειδεκτομής από τον Δρ. Ζυγομαλά Απόλλων.

Διαβάστε ακόμα: