bootstrap website templates

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Στην καθομιλουμένη με τον όρο «χολή» εννοούμε τη Χοληδόχο Κύστη, ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού, αλλά με πολύ μικρότερο μέγεθος που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του συκωτιού (ήπατος). Σαν ιατρικός όρος όμως, η “Χολή” είναι το πεπτικό υγρό που παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη. Έτσι όταν μιλάμε για το όργανο που πάσχει ο σωστός όρος είναι «Χοληδόχος Κύστη». Ο σκοπός της χοληδόχου κύστης είναι να συγκεντρώνει τη χολή που έρχεται από το συκώτι και να την απελευθερώνει κατά τη διάρκεια των γευμάτων ώστε να βοηθά στην πέψη. Για να γίνει αυτό η χολή πρέπει να περάσει μέσω στενών σωλήνων (Χοληδόχος Πόρος) και να φτάσει στο λεπτό έντερο ώστε να αναμιχθεί με την τροφή. Εντούτοις, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης για θεραπευτικού λόγους δεν σχετίζεται με διαταραχές της πέψης. 

Τι είναι και πως προκαλούνται οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη; 


Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολόλιθων (πέτρες μέσα στη χοληδόχο κύστη). Οι χολόλιθοι είναι μικρές σκληρές μάζες κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα και σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη ή στο χοληδόχο πόρο. Δεν είναι απόλυτα σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι σχηματίζουν χολόλιθους. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της χολολιθίασης . Οι πέτρες αυτές μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να πρηστεί και να προκαλέσει έντονο πόνο, έμετο, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρή φλεγμονή και πυρετό. Αν οι χολόλιθοι αποφράξουν τον κοινό χοληδόχο πόρο τότε μπορεί να παρουσιαστεί ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών). Σπανιότερα μέσα στη χοληδόχο κύστη μπορεί να εμφανιστούν πολύποδες και δυστυχώς μπορεί να παρουσιαστεί και καρκίνος. 

Πως γίνετε η διάγνωση; 

Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται πιο συχνά για να απεικονίσει τη παρουσία λίθων, πολυπόδων ή φλεγμονής στη χοληδόχο κύστη. Σε ορισμένες πιο σύνθετες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν ειδικές ακτινολογικές ή γαστρεντερολογικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί η νόσος της χοληδόχου κύστης.

Ποια είναι η θεραπεία;

Οι χολόλιθοι δε μπορούν να εξαφανιστούν από μόνοι τους. Παρόλα αυτά, αν είναι πάρα πολύ μικροί μπορεί να μετακινηθούν προς το έντερο και το πάγκρεας. Η χολολιθίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με φάρμακα ή με διατροφικές προσαρμογές, όπως η μείωση της πρόσληψης λίπους. Αυτή η αγωγή όμως έχει περιορισμένα και βραχυπρόθεσμα ποσοστά επιτυχίας. Τα συμπτώματα τελικά θα επανέλθουν εκτός και εάν αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης αποτελεί ασφαλή και πιο σύντομη θεραπεία. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (Χολοκυστεκτομή) είναι από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Στις μέρες μας η χολοκυστεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά. (Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή). 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης;


○ Ελάττωση του πόνου μετά το χειρουργείο
○ Ταχύτερη ανάρρωση.
○ Μικρότερη νοσηλεία. (Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους σε 24 ώρες)
○ Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
○ Μικρότερη πιθανότητα για λοίμωξη τραύματος, μετεγχειρητική κήλη, συμφύσεις, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
○ Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
○ Μικρότερο συνολικό κόστος

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση της «χολής»;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διενεργείται υπό γενική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να κοιμάται καθ’ όλη τη διαδικασία. Όλη την επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από 4 μικρές τομές στη κοιλιακή χώρα διαμέτρου περίπου μισού έως ενός εκατοστού. Το χειρουργείο γίνεται με εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία και με τη βοήθεια λαπαροσκοπίου, μιας ειδικής δηλαδή βιντεοκάμερας που επιτρέπει στο χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη τηλεόρασης. Ο χειρουργός αφαιρεί τη χοληδόχο κύστη μαζί με το περιεχόμενό της (πέτρες, πολύποδες κλπ.) και οι μικρές τομές συρράπτονται.

Τι γίνεται μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνο ο οποίος σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα φάρμακα. Η ναυτία και ο εμετός δεν είναι ασυνήθιστα. Ο ασθενής μπορεί να πιει νερό μετά από μερικές ώρες και να επιστρέψει σπίτι του την επόμενη ημέρα από τη λαπαροσκοπική επέμβαση. Οι ασθενείς θα είναι πιθανώς σε θέση να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε μια εβδομάδα. Το περπάτημα ενθαρρύνεται. Σε γενικές γραμμές, η ανάρρωση πρέπει να είναι σταδιακή.

Τι επιπλοκές μπορούν να συμβούν;

Γενικά, οποιοδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής αν και σπάνιες περιλαμβάνουν την αιμορραγία, λοίμωξη και καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές. Μπορεί επίσης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να προκληθεί ακούσιος τραυματισμός σε παρακείμενες δομές, όπως ο χοληδόχος πόρος ή το έντερο και να απαιτείται μια άλλη χειρουργική επέμβαση για να γίνει η επιδιόρθωση.

Παρακολουθήστε

Από τη συνέντευξη του χειρουργού κ. Ζυγομαλά για τη χολολιθίαση και τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης στην εκπομπή Θέματα Υγείας του IONIAN TV 

Κατεβάστε και τυπώστε το ενημερωτικό έντυπο

"Χολολιθίαση - Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση"
Το έντυπο είναι με μορφή διπτυχου

Διαβάστε ακόμα