best free website templates

Καρκίνος παχέος εντέρου - Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον 3ο πιο συχνό καρκίνο σε άντρες και γυναίκες και την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στο δυτικό κόσμο. Μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τηρούνταν τα προγράμματα πρόληψης. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συνήθως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά από έναν απλό καλοήθη πολύποδα οποίος όμως μετατρέπεται σε καρκίνο, μέσα σε διάστημα 10-15 ετών περίπου. Όμως δεν μετατρέπονται όλοι οι πολύποδες του παχέος εντέρου σε καρκίνο. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία έως ένα στα δύο άτομα θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους έναν ή περισσότερους πολύποδες στο παχύ έντερο.  

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από τον πρωκτό και το αίμα στα κόπρανα. Άλλα συμπτώματα είναι η μέλαινα (μαύρα σαν πίσσα κόπρανα), αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (διάρροια/δυσκοιλιότητα), πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, απώλεια βάρους.
Δυστυχώς όπως και για τους περισσότερους καρκίνους, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά στάδια και έτσι όταν αρχίζουν τα συμπτώματα συνήθως το στάδιο είναι προχωρημένο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να σεβόμαστε της οδηγίες για πρόληψη.

Τι είναι η κολεκτομή; 

Η επέμβαση για την αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που πάσχει ονομάζεται κολεκτομή. Ανάλογα με το τμήμα του εντέρου που αφαιρείτε χωρίζεται σε Δεξιά, Αριστερή, Σιγμοειδεκτομή , Χαμηλή πρόσθια (αφαίρεση τμήματος του ορθού και του σιγμοειδούς κόλου) και Κοιλιοπερινεϊκή (αφαίρεση του ορθού μαζί με τον πρωκτό και δημιουργία μόνιμής παρά φύση έδρας).

Τι είναι η Λαπαροσκοπική Κολεκτομή; 

Η λαπαροσκοπική τεχνική επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιήσει όλη την επέμβαση μέσα από 4-5 μικρές τομές περίπου ενός εκατοστού. Το χειρουργείο γίνεται με εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία και με τη βοήθεια λαπαροσκοπίου, μιας ειδικής δηλαδή βιντεοκάμερας που επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Στο τέλος της επέμβασης μία από τις τομές διευρύνεται κατά 4-5 εκατοστά προκειμένου να απομακρυνθεί μέσα από την κοιλιά το τμήμα του εντέρου που πάσχει. Η λαπαροσκοπική τεχνική προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της κλασσικής «ανοιχτής» χειρουργικής. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί λαπαροσκοπική κολεκτομή ή η λαπαροσκοπική επέμβαση πρέπει να μετατραπεί σε κλασική ανοιχτή. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι η σοβαρή παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων στην κοιλιά, σοβαρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή άλλα τεχνικά προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα:

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπική κολεκτομής;

● Ελάχιστο τραύμα στο σώμα του ασθενούς με τομές περίπου 1 εκατοστό (στο τέλος της επέμβασης μία από τις τομές διευρύνεται κατά 4 εκατοστά προκειμένου να απομακρυνθεί το τμήμα του εντέρου που πάσχει)
● Ο χειρουργός βλέπει όλα τα όργανα σε μεγέθυνση και εργάζεται με μεγάλη ακρίβεια κινήσεων
● Ελάττωση του πόνου μετά το χειρουργείο
● Ελάχιστη έως μηδενική απώλεια αίματος κατά την επέμβαση
● Ταχύτερη ανάρρωση
● Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας
● Ελαχιστοποίηση πιθανότητας μετεγχειρητικών επιπλοκών σχετικές με τις τομές (μόλυνση, διάσπαση, κήλη κλπ.)
● Μικρότερη πιθανότητα για αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
● Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών συμφύσεων που μπορούν να προκαλέσουν ειλεό
● Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
● Ταχεία επάνοδος στην εργασία
 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

● Αιμορραγία από το ορθό

● Ενδοκοιλιακό απόστημα

● Διάτρηση παχέος εντέρου

● Σοβαρή Περιτονίτιδα

● Εντεροκολπικό Συρίγγιο

● Εντεροκυστικό Συρίγγιο

● Στένωση Εντέρου

Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν το χειρουργείο;

Το βράδυ πριν το χειρουργείο ο ασθενής πίνει μόνο υγρά και δεν τρώει τίποτα. Συνήθως απαιτείται την προηγουμένη μέρα από την επέμβαση να λάβει από το στόμα ειδικό καθαρτικό για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Είναι απαραίτητο, σε συνεννόηση βέβαια με το θεράποντα ιατρό, να γίνει διακοπή μια πιθανής αντιπηκτικής αγωγής από το στόμα (π.χ. ασπιρίνη) τουλάχιστον 5 ημέρες πριν το χειρουργείο. 

Παρακολουθήστε

Από την συνέντευξη του χειρουργού κ. Ζυγομαλά στην εκπομπή Θέματα Υγείας του IONIAN TV σε συνεργασία με τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖω.

Παρακολουθήστε

Από την ομιλία του χειρουργού κ. Ζυγομαλά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δάφνη Ναυπακτίας σε συνεργασία με τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖω.

Κατεβάστε και τυπώστε το ενημερωτικό έντυπο

Το έντυπο είναι με μορφή διπτυχου

Διαβάστε ακόμα: