how to create a web page

Εκκολπωματική νόσος - Λαπαροσκοπική Αντιμετώπιση 

Τα Εκκολπώματα αποτελούν μη φυσιολογικές κοιλότητες σε σχήμα σάκου που σχηματίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Η Εκκολπωματική Νόσος εμπερικλείει την Εκκολπωμάτωση και την Εκκολπωματίτιδα.
Eκκολπωμάτωση είναι η ύπαρξη εκκολπωμάτων στο παχύ έντερο τα οποία όμως δεν φλεγμαίνουν, ενώ η Εκκολπωματίτιδα σημαίνει τη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων εκκολπωμάτων. 
Η Εκκολπωμάτωση εντοπίζεται κυρίως στο Αριστερό κόλον (ενώ στους λαούς της Ασίας στο Δεξί). Υπολογίζεται ότι μέχρι την ηλικία των 80 ετών πάνω από τους μισούς ανθρώπους στις χώρες του Δυτικού κόσμου πάσχουν από τη νόσο. Μόνο το 20% των ασθενών εκδηλώνουν συμπτώματα, τα οποία δεν είναι συνήθως ειδικά, με αποτέλεσμα συχνά η κλινική τους εικόνα να αποδίδεται σε άλλες καταστάσεις όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα), λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές κλπ. Από τους ασθενείς που θα εμφανίσουν Εκκολπωματίτιδα το 20% θα εμφανίσει επιπλοκές, ενώ ένα 30% θα παρουσιάσει και δεύτερο επεισόδιο πιθανώς με επιπλοκές. 

Ποια είναι η αιτιολογία; 

Οι κύριες αιτίες της νόσου είναι:

● Η δίαιτα χωρίς φυτικό περιεχόμενο
● Η παχυσαρκία
● Η έλλειψη άσκησης
● Το κάπνισμα

Ποια είναι τα συμπτώματα; 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών δεν έχει κανένα σύμπτωμα ή τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά. Η Εκκολπωμάτωση μπορεί να εμφανίζεται ως κοιλιακό άλγος πριν την αφόδευση, διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου και μετεωρισμό. Η αιμορραγία από εκκολπώματα αποτελεί την πιο συχνή αιμορραγία του κατώτερου πεπτικού, είναι συνήθως ραγδαία και ανώδυνη. Η Εκκολπωματίτιδα εκδηλώνεται με Πόνο στην Κατώτερη Αριστερή κοιλιακή χώρα, Πυρετό, Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα και συνήθως απουσία εμετού. Ενώ αρκετές φορές μπορεί να συνυπάρχουν δυσουρικά ενοχλήματα και συχνουρία. Αν τα εκκολπώματα εντοπίζονται Δεξιά η εικόνα μπορεί να μοιάζει με αυτή της οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

● Αιμορραγία από το ορθό
● Ενδοκοιλιακό απόστημα
● Διάτρηση παχέος εντέρου
● Σοβαρή Περιτονίτιδα
● Εντεροκολπικό Συρίγγιο
● Εντεροκυστικό Συρίγγιο
● Στένωση Εντέρου 

Ποια είναι η θέση της χειρουργικής;


Η μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά (χωρίς χειρουργείο).
Η επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα σε προχωρημένο στάδιο αντιμετωπίζεται με επείγουσα χειρουργική επέμβαση που δυστυχώς ενέχει αυξημένα ποσοστά θνητότητας και επιπλοκών.
Η απόφαση για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση μετά από επεισόδιο απλής εκκολπωματίτιδας πρέπει να εξατομικεύεται. Η εκλεκτική κολεκτομή (αφαίρεση του τμήματος του εντέρου που πάσχει) συστήνεται μετά από επεισόδιο επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας που αντιμετωπίστηκε συντηρητικά. Σε ειδικές ομάδες ασθενών (πχ. ανοσοκατεσταλμένους ή με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) συστήνεται η διενέργεια εκλεκτικής κολεκτομής. Η εκλεκτική κολεκτομή πρέπει να διενεργείται σε διάστημα ελεύθερο φλεγμονής, με αποτέλεσμα λιγότερες επιπλοκές και μετατροπές όταν αυτή διενεργείται λαπαροσκοπικά.

Μπορεί να αντιμετωπισθεί Λαπαροσκοπικά;

Η Εκκολπωματική Νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί Λαπαροσκοπικά προσφέροντας μειωμένα ποσοστά επιπλοκών σε σχέση με την κλασσική ανοιχτή χειρουργική. Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής είναι

● Ελάχιστο τραύμα στο σώμα του ασθενούς.
● Μειωμένη Απώλεια αίματος
● Ελάττωση του πόνου μετά το χειρουργείο
● Συντομότερος Χρόνος για την λήψη τροφής
● Συντομότερος Χρόνος για επάνοδο εντερικής λειτουργίας
● Ταχύτερη ανάρρωση
● Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας
● Ελαχιστοποίηση πιθανότητας μετεγχειρητικών επιπλοκών σχετικές με τις τομές (μόλυνση, διάσπαση, κήλη κλπ.)
● Μικρότερη πιθανότητα για αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
● Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών συμφύσεων που μπορούν να προκαλέσουν ειλεό
● Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
● Ταχεία επάνοδος στην εργασία
● Μικρότερο Συνολικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα:

Τι επιπλοκές μπορούν να συμβούν;

Γενικά, οποιοδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές. Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική κολεκτομή δεν παρουσιάζουν επιπλοκές. Οι επιπλοκές  αν και σπάνιες περιλαμβάνουν την αιμορραγία, λοίμωξη και καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ρήξη αναστόμωσης, λοίμωξη τράυματος, μετεγχειρητικό ειλεό. Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της φλεγμονής τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιπλοκές. 

Διαβάστε ακόμα: