Καρκίνος  Ήπατος

Η επιστημονική ονομασία του καρκίνου που αναπτύσσεται στο συκώτι είναι Ηπατοκυτταρικός καρκίνος. Ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται κατευθείαν στο συκώτι και είναι διαφορετικός από εκείνους τους καρκίνους που ξεκινούν σε άλλα όργανα του σώματος, όπως για παράδειγμα το παχύ έντερο, και μετά διασπείρονται στο συκώτι (μεταστάσεις). Στο συκώτι μπορούν να ανπτυχθούν και άλλοι σπανιότεροι πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα (όγκος που ξεκινά απο τα ενδοηπατικά χοληφόρα αγγεία) και το αιμαγγειοσάρκωμα.

Στην κλινική αντιμετωπίζονται όλων των ειδών οι χειρουργικές παθήσεις του ήπατος με τεχνικές κλασσικές, λαπαροσκοπικές, υβριδικές, ελάχιστα επεμβατικές και κυρίως με τη χρήση του εξειδικευμένου συστήματος PROMETHEiA™.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Ο καρκίνος αυτός προσβάλει συνήθως άτομα τα οποία έχουν ήδη κάποια χρόνια πάθηση στο συκώτι τους, όπως χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και κίρρωση απο οποιασδήποτε αιτιολογία.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και κάποιες σπάνιες ηπατοπάθιες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες ομάδες χημικών ενώσεων όπως οι αφλατοξίνες, το αρσενικό και τα στεροειδή αναβολικά μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος.

Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης;

Η πρωτογενής πρόληψη είναι ως ένα βαθμό εφικτή μειώνοντας του παράγοντες κινδύνου.


● Εμβολιασμός εναντίον του ιού της Ηπατίτιδας Β

● Αποφυγή ενεργειών που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης Ηπατίτιδας Β ή C

● Ειδική θεραπευτική αγωγή ηπατίτιδων όπου είναι εφικτό

● Εξαιρετικά μικρή κατανάλωση αλκοόλ

● Διακοπή καπνίσματος

● Διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος σε συνδιασμό με σωματική άσκηση


Όσον αφορά τη δευτερογενή πρόληψη ή αλλιώς την πρώιμη διάγνωση, δυστηχώς δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα συγκεκριμένες οδηγίες για όλο τον πληθυσμό. Όμως σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως πχ αυτούς που πάσχουν απο Ηπατίτιδα Β, συστήνεται η παρακολούθηση της AFP και η διενέργεια υπερήχουν  κάθε 6-12 μήνες (συζητήστε με τον ιατρό σας). Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στο συκώτι;

Δυστυχώς, όπως και για τους περισσότερους καρκίνους, δεν εμφανίζονται συμπτώματα παρά μόνο όταν το στάδιο είναι πολύ προχωρημένο.
Πολλά από τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορες παθήσεις του ήπατος ή και άλλον οργάνων και ως εκ τούτου δεν είναι απο μόνα τους αρκετά για τη διάγνωση. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
● Κοιλιακό άλγος
● Ίκτερος (κίτρινη χρώση του δέρματος και των ματιών)
● Ναυτία ή εμμετός
● Άχρωμα κόπρανα
● Σκούρα ούρα
● Ασκίτης που παρουσιάζεται με διόγκωση της κοιλιάς
● Φαγούρα επίμονη
● Απώλεια βάρους

Χρειάζεται πάντα χειρουργική επέμβαση;

Μέχρι σήμερα ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος είναι η χειρουργική επέμβαση, είτε αυτό σημαίνει αφαίρεση του όγκου ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μεταμόσχευση ήπατος. Κάποιοι πολύ μικροί καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν καταστρέφοντάς τους με Ραδιοσυχνότητες (RF Ablation) ή μικροκύματα (Microwave). Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης για καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο είναι ο εμβολισμός, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.
 

Διαβάστε ακόμα:

Computer Assisted
Liver Surgery  

PROMETHEiA™ System
Σύγχρονο εξειδικευμένο σύστημα  προεγχειρητικού σχεδιασμού και διεγχειρητικής καθοδήγησης για επεμβάσεις στο ήπαρ και άλλα ενδοκοιλιακά όργανα.
(Βραβευμένο απο τη Ελληνική Χειρουργική Εταιρία)

Κατεβάστε και τυπώστε το ενημερωτικό έντυπο

"Συτημα χειρουργικής ήπατος PROMETHEiA"
Το έντυπο είναι με μορφή τρίπτυχου

Διαβάστε το άρθρο μας στο περιοδικό About φθινόπωρο 2017

Παχυσαρκία και καρκίνος ήπατος