Οι κυριότεροι κίνδυνοι μιας χειρουργική επέμβασης θυρεοειδούς είναι η πιθανή βλάβη σε δομές γειτονικές με το θυρεοειδή, όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες (ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου) και τα νεύρα του λάρυγγα, τα οποία ελέγχουν τις φωνητικές χορδές. Αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, σε επανεπεμβάσεις και σε εξαιρετικά μεγάλες βρογχοκήλες. Γενικά η πιθανότητα επιπλοκών είναι κάτω από 2%.
Για την καλύτερη αναγνώριση και διασφάλιση των νεύρων του λάρυγγα (παλίνδρομων) υπάρχει σήμερα η δυνατότητα χρήσης κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ειδικών συσκευών που ονομάζονται νευροδιεγέρτες. Αυτοί βοηθούν στον εντοπισμό και την επιβεβαίωση της οπτικής αναγνώρισης των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων από τον χειρουργό. Η τεχνική αυτή ονομάζεται νευροπαρακολούθηση.
Ο αναισθησιολόγος τοποθετεί κοντά στις φωνητικές χορδές ένα ειδικό ηλεκτρόδιο ενσωματωμένο στον τραχειοσωλήνα.
Ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο εργαλείο (νευροδιεγέρτη) το οποίο διεγείρει το νεύρο που θέλει να εντοπίσει αναγνωρίζοντας και καταγράφοντας το αποτέλεσμα με ειδικό σύστημα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Η νευροπαρακολούθηση είναι μια ασφαλής διαδικασία με σημαντικό πλεονέκτημα για τον ασθενή, αφού μειώνεται η πιθανότητα βλάβης στα νεύρα και άρα στη φωνή, εξασφαλίζοντας καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα κυρίως στη περίπτωση πολύπλοκών ογκολογικών επεμβάσεων.
Θυρεοειδής Αδένας - στην εκπομπή Χαριν Υγείας με την Ασημίνα Ζανιά του ΛΥΧΝΟΣ TV
Από την συνέντευξη του χειρουργού κ. Ζυγομαλά στην εκπομπή Υγείας Θέματα του IONIAN TV.
"Χειρουργική του Θυρεοειδούς"
Το έντυπο είναι με μορφή διπτυχου