Κατά την εμβρυϊκή ζωή στην περιοχή του ομφαλού του εμβρύου υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα από όπου περνά ο ομφάλιος λώρος. Αυτό το άνοιγμα φυσιολογικά κλείνει μετά την γέννα. Αν όμως οι μυς τη κοιλιάς δεν ενωθούν επαρκώς στην περιοχή του ομφαλού δημιουργείται ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος το οποίο με την αύξηση της πίεσης της κοιλιάς πχ. κατά το βήχα, την άρση βάρους κλπ. δημιουργεί μια κήλη. Δηλαδή ένα χάσμα από το οποίο περνούν τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς (συνήθως λίπος ή λεπτό έντερο) ακριβώς κάτω από το υποδόριο.
Παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η άρση μεγάλου βάρους και οι χειρουργικές επεμβάσεις στη κοιλιά.
Γενικά οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Η βασική επιπλοκή μιας ομφαλοκήλης είναι η περίσφιγξη. Αυτό συμβαίνει όταν εγκλωβιστεί το προς τα έξω προβάλλον σπλάχνο (πχ. λίπος ή έντερο) στην περιοχή του ανοίγματος και δεν μπορεί να επανέλθει στη κοιλιά. Έτσι στραγγαλίζεται και το επακόλουθο μπορεί να είναι η νέκρωση του οργάνου ή απόφραξη αν μιλάμε για τμήμα εντέρου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τη ζωή αφού οδηγεί σε γάγγραινα πχ του εντέρου και σε σοβαρή λοίμωξη-σήψη.
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από τον ιατρό. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί κάποιος σε υπέρηχο ή αξονική τομογραφία όταν υπαρχει επιπλοκή ή δεν είναι σαφής η διάγνωση.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η μοναδική ουσιαστική θεραπεία. Έτσι αποφεύγονται οι πιθανές επιπλοκές από την παρουσία της ομφαλοκήλης. Μια κήλη δεν πρόκειται ποτέ αν βελτιωθεί με τη πάροδο του χρόνου. Για το λόγο αυτό είναι σωστό να χειρουργείται όσο το δυνατό συντομότερα.
Η επέμβαση έχει ως σκοπό να κλείσει το χάσμα του υπάρχει στην περιοχή του ομφαλού και με ειδικές τεχνικές να μειωθεί τη πιθανότητα υποτροπής. Στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετείτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης επιπλέον ειδικό πλέγμα για ενδυνάμωση του κοιλιακού τοιχώματος. Η ομάδα μας εφαρμόζει την τεχνική χωρίς τάση (tension free) με ειδικά καινοτόμα πλέγματα ανάλογα με το μέγεθος τη κήλης.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική νάρκωση με ημερήσια νοσηλεία (<24ώρες). Σε πολύ μικρές κήλες η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό μέθη και τοπική αναισθησία.
Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση είναι εφικτή αλλά προσφέρει ουσιαστικό πλεονέκτημα μόνο σε ειδικές περιτπώσεις.